Veselje do znanosti 2021 v znamenju teorije in prakse

Mednarodna mreža Unesco ASPnet Združenih narodov povezuje šole po vsem svetu, ki v svoje vizije in delo aktivno vključujejo nenehno skrb za trajnostni razvoj in tvoren medkulturni dialog. Gimnazija Celje – Center (GCC) v mreži predstavlja eno najaktivnejših šol z mednarodnim statusom, eden osrednjih dogodkov pa je vsakoletna prireditev Veselje do znanosti, ki leto za letom privabi več osnovnošolcev in dijakov iz vse Slovenije. Tradicionalno prireditev sicer izvajamo novembra ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj, a smo jo v tem šolskem letu zaradi epidemiološke situacije prestavili na pomlad. 

V ponedeljek, 15. 3., se je ob 12. uri na Zoomu začel zanimiv plenarni dogodek v obliki kviza, nadaljevanje pa je zelo praktično in kot vsako leto obarvano z zanimivimi eksperimenti. Sodelovalo je 26 ekip z več kot 160 učenci in dijaki iz 25 Unesco šol naše države.
Albert Einstein je nekoč rekel: “V teoriji ni razlike med teorijo in prakso, v praksi pa je!” In kdo drug bi to resnico interpretiral bolje kot stand up komika Uroš Kuzman in Aleš Novak. Prvi je doktor matematike, ki indukcijo razume vse dokler v praksi ne stopi za štedilnik, drugi pa inženir kemije, ki čašo in pipeto prime le še v teoriji. V spletnem kvizu, ki sta ga pripravila za letošnji Dan znanosti na GCC, je vsak od njiju navijal za svoj del znanosti, predvsem pa sta na zabaven način preverila naravoslovno znanje udeležencev. 

Najbolje so se v kvizu odrezali učenci OŠ Šmarje pri Jelšah (ekipa Dejan in veveričke, 1. mesto), sledili pa sta jim ekipi Ravne (gimnazijci z Raven na Koroškem) in Dream team (ekipa 1. letnikov GCC). Najboljša ekipa je prejela vstopnice za predstavo Slovenec in pol.

Za izkustveno nadaljevanje so poskrbeli v aktivu učiteljev naravoslovja na GCC, kjer so za vse prijavljene pripravil posnetke trinajstih enostavnih eksperimentov in jih objavil na spletni strani https://veseljedoznanosti.gcc.si/. Te  lahko mladi izvajajo doma in izdelke delijo na svetovnem spletu ter tako prispevajo svoj kamenček v mozaik popularizacije znanosti in prepoznavanja njenega pomena, pa tudi etičnih vidikov, za ustvarjanje lepše prihodnosti.

Skip to content