Dediščina

Dediščina − včeraj, danes, jutri

V sredo, 12. septembra  2012,  smo za dijake tretjih razredov predšolske  izvedli projektni dan Dediščina − včeraj, danes, jutri.

V Rogatcu  jih je v  Muzeju na prostem je ob 10. 45 sprejela gospa Irena Roškar, koordinatorka kulturnega programa na Zavodu KTR Rogatec. Dijaki so se razdelili  v tri skupine  in si pod strokovnim vodstvom ogledali muzej.

[nggallery id=327]

Ob 12. uri  so se dijaki  razporedili v pet delavnic, ki so trajale do 15. ure:

  1. Geografsko delavnico je  vodil prof. Marko Zevnik.
  2. V delavnici Od zrna do kruha (v Šmitovi hiši) so dijaki  s pomočjo gospe Brigite  Božičko pripravili drva in peč ter oblikovali in spekli za vse udeležence majhne kruhke »žulike«. Z njimi je bila prof. Vesna Lavrinc.
  3. V konjeniškem centru Strmol so si  ogledali konjušnico in pripravo konja na ježo.  V njej so se dijaki  lahko tudi preizkusili, kasneje pa so  iz slame in sena  konje tridimenzionalno oblikovali. Njihova mentorica je bila prof. Mojca Šmit.
  4. Ob igranju harmonike so se dijaki v glasbeno-plesni delavnici pod vodstvom ge. Sanja Centrih naučili dveh ljudskih plesov (zibenšrit in rašpla).  Delo v delavnici so nadaljevali pod vodstvom prof.  Barbare Arlič Kerstein.
  5. V rokodelski delavnici so si iz ličja spletli zapestnice, iz šibja  pa so izdelali dno košare. Naučili so se tudi osnovnega principa tkanja in stkali zapestnico na glavničku. Rokodelske spretnosti  so dijake učili  ga. Nataša Fištrek, ga. Natalija Polajžer in g. Srečko Kitak.  Spremljala  jih je prof. Metka Kranjc.

Zaključna prireditev dijakov, na kateri so predstavili nastale izdelke  in  z drugimi delili nova znanja, je potekala v dvorani Grajske pristave.

Za zelo uspešno in strokovno delo  se zahvaljujemo vsem vodjem delavnic, spremljevalcem, še posebej pa Zavodu KTR Rogatec oz. koordinatorki gospe Ireni Roškar.

Zapisala: Mojca Šmit, univ. dipl. ind. obl.  

Skip to content