Svetovni dan filozofije v Mariboru

V sklopu cikla Koristnost nekoristnega tudi letošnje leto pripravljamo filozofsko ekskurzijo v Maribor, kjer bo v četrtek, 15. 11., v SNG Maribor osrednja prireditev ob svetovnem dnevu filozofije. Vabimo vas, da se nam pridružite … Prijave zbiramo na povezavi https://goo.gl/forms/agiVOfsXxchZg3Pu2 do 9. 11. 2018.

Časovnica:
10.45: odhod iz avtobusne postaje Celje
12.00-14.00: osrednja prireditev ob svetovnem dnevu filozofije v SNG Maribor
14.00-15.00: prosto v mestu
15.00: odhod proti Celju

TEMA SVETOVNEGA DNEVA FILOZOFIJE 2018: NELAGODJE SMISLA
Gledano v zgodovinski perspektivi se zdi smisel življenja – mojega, tvojega, našega – eden najtežje ujemljivih konceptov na področju filozofije, psihologije in končno humanističnih znanosti. Verjetno smo pripravljeni sprejeti tudi, da bi smisel v našem življenju moralo imeti celotno naše početje, skupni družbeni cilji, družbeni zakoni in pravila, ki se jih držimo. Po drugi strani nas pot mimo njega hitro zapelje v negotovost in malodušje, končno pa smo pripravljeni namesto napora mišljenja smisel iskati v priročnih avtoritetah, tradiciji in običajih. Iskanje smisla je torej lahko pomemben osebni in družbeni izziv, menijo mnogi. Toda na kaj natančneje merimo z njim? Na to in sorodna vprašanja bomo skušali odgovoriti na dogodkih v sklopu letošnjega dneva filozofije.
Na prireditvi bodo na temo Nelagodje smisla nastopili trije filozofi, in sicer dr. Helena Motoh, dr. Friderik Klampfer in Sandi Cvek. Pred tem bomo zavrteli film z ulično anketo, v drugem delu pa bo sledila razprava.

Ogled je za dijake GCC brezplačen.

Organizacija in dodatne informacije: prof. Petra Lajlar ()

Pojdi na vsebino