Informacije za maturante 2021

Splošne informacije (vpis na fakultete, matura)

Drage maturantke in maturanti,

na tej strani za vas zbiramo vse informacije glede vpisnega postopka na fakultete, od aprila dalje pa tudi vse informacije glede izvedbe letošnje mature.

Obveščamo vas, da je izšel rokovnik prijavno-sprejemnega postopka v študijskem letu 2021/2022, ki ga najdete na povezavi Rokovnik. Sprememb glede na pretekla leta ni. Za vas posebej pomemben datum je rok za oddajo prijave za vpis, ki je letos med 16. februarjem in 19. marcem 2020. O podrobnostih razpisa in postopku oddaje prijave bomo spregovorili (v živo ali na daljavo) v razredih na urah študijskega svetovanja.

Vse predstavitve študijskih programov in termini bodo objavljeni v spodnji tabeli. Tabela ima dva lista – študij v Sloveniji in Študij v tujini, kjer najdete aktualne dogodke, povezane s študijem v tujini. Tabeli bomo sproti dopolnjevali, zato vsebino redno spremljajte. 

Vabimo vas na Virtualni karierni sejem, na katerem se predstavljajo vsi zavodi, ki izvajajo študij v Sloveniji. Vse informacije najdete na https://www.karierni-sejem.si/srednji in v obvestilu, ki smo vam ga poslali v Teamsih (glej zavihek Svetovalna služba).

Seveda pa ste še naprej vabljeni, da se za individualni pogovor na temo izbire študija dogovorite v svetovalni službi.

Informacije o e-vpogledih in e-ugovorih na splošni maturi

V spodnjem dokumentu najdete informacije o e-vpogledih in e-ugovorih pri splošni maturi 2021.

Majski izpitni rok

Objavljamo razpored izpitov v majskem izpitnem roku.

Navodila za maturante ob koncu šolskega leta

18. 5. 2021 – rok za oddajo prijavnic za največ 2 predmetna oz. 1 popravni in 1 dopolnilni izpit; prijavnice dobite pri razrednikih; prijavnice oddate razrednikom.

19. 5. 2021 – rok za oddajo ključkov garderobnih omaric razrednikom na RU; omarice predhodno tudi izpraznite. Rok za oddajo izposojene tehnične opreme (prenosniki, tablice, spletne kamere, slušalke z mikrofoni, mobilni modemi) prof. Lipniku,

20. 5. 2021 – do 14. ure morajo biti v redovalnicah vpisane in zaključene vse ocene; rok za oddajo izposojenega gradiva iz šolske knjižnice (seznam izposojenega gradiva boste prejeli po e-pošti. Izposojeno gradivo lahko pustite na označenem mestu za vračanje gradiva pred vhodom v knjižnico. Morebitne prošnje za izposojo maturitetnih naslovite osebno v knjižnici ali po e-pošti: , saj boste v ta namen podpisali izjavo).

21. 5. 2021 – 11.30 (predaja ključa in čopiča na rondoju za šolo – za 4. a in 4. i), 12.25 (podelitev spričeval, nagrad in pohval – razpored učilnic najdete v eA)

24.-26. 5. 2021 – prvi pomladanski izpitni rok (razpored izpitov bo objavljen na tej spletni strani in v MS Teams)

24.-28. 5. 2021 – priprave na maturo (obvezni in izbirni predmeti) NA DALJAVO; če potrebujete posebno individualno pomoč učiteljev na šoli, se to dogovorite z učitelji.

29. 5. 2021 – nadaljevanje splošne in začetek poklicne mature. Do koledarjev lahko dostopate na naslednjih povezavah: splošna matura, poklicna matura; razpored ustnih izpitov (14.-23. 6.) bo v tednu pred začetkom oz. nadaljevanjem mature objavljen v eUčilnicah in na oglasnih deskah v šoli. Vse protokole in navodila glede izvedbe mature najdete med objavami na tej spletni strani.

24. 6. 2021 – valeta ob 18. uri na Trju – obvezne prijave do 21. 5. na TEJ POVEZAVI.

29. 6.-5. 7. 2021- spomladanski izpitni rok

7. 7. 2021 – seznanitev z rezultati in podelitev spričeval POKLICNE MATURE (10.00 na GCC); 8. 7. je zadnji rok za prijavo na jesenski rok mature, 10. 7. je zadnji rok za vpoglede v izpitno dokumentacijo in ugovore.

12. 7. 2021 – seznanitev z rezultati splošne mature (na RICovem portalu) in podelitev spričeval SPLOŠNE MATURE (18.00 na GCC); 13. 7. je zadnji rok za prijavo na jesenski rok mature, od 12. do 14. 7. so možni e-vpogledi v izpitno dokumentacijo, 16. 7. je zadnji dan za vložitev ugovora na oceno oz. način izračuna ocene.

Izvedba poklicne mature 2021

V spodnjih dokumentih najdete tri pomembne dokumente za izvedbo letošnje poklicne mature:
1. Informacije o izvedbi letošnje poklicne mature z vsemi navodili in urgentnimi telefonskimi številkami.
2. Okrožnico MIZŠ glede PCR testiranja v primeru karantene.
3. Protokol PCR testiranja za kandidate, ki so v karanteni.

Izvedba splošne mature 2021

V spodnjih dokumentih najdete tri pomembne dokumente za izvedbo letošnje splošne mature:
1. Informacije o izvedbi letošnje splošne mature z vsemi navodili in urgentnimi telefonskimi številkami.
2. Okrožnico MIZŠ glede PCR testiranja v primeru karantene.
3. Protokol PCR testiranja za kandidate, ki so v karanteni.

Objavljen je razpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe

9. 2. 2021 je bil objavljen razpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe. Svetovalna služba GCC je zbrala najpomembnejše informacije, ki jih najdete v spodnji datoteki.

Povezave do informativnih dni posameznih univerz

Na spodnji spletni strani najdete povezave do informativnih dni posameznih univerz. Prav tukaj bo objavljen tudi Razpis za vpis v študijsko leto 2021/22. O izidu Razpisa vas bomo takoj obvestili. https://portal.evs.gov.si/razpisi-za-vpis-javni-koncesionirani

Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe PRESTAVLJEN

Vlada RS je dne 29. 1. 2021 javnost obvestila, da razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe NE BO izšel v ponedeljek, 1. 2. 2021, ker po mnenju odgovornih ni bilo opravljene ustrezne razprave. Razpis bo objavljen kasneje. O vsem vas bomo sproti obveščali, spremljate pa lahko tudi vpisni portal eVŠ.

Sestanek z maturantkami in maturanti (3. 2., 10.45, MS Teams)

Sestanek maturantk in maturantov s tajnicama šolskim maturitetnih komisij in svetovalno službo na temo mature in vpisa na študij bo v sredo, 3. 2. 2021, ob 10.45 v MS Teams. Prijavne podatke za videosrečanje najdete v ekipi 4. letnik, kanal splošno v MS Teams.

Fax vpisnik

Letos je uredništvo Mladinskih medijev izdalo spletno obliko publikacije Fax Vpisnik, v kateri najdete pregled vseh informacij za vpis na fakultete, visoke in višje šole. Vabimo vas, da ga prelistate.

FAX VPISNIK 2021

Karierne delavnice (zima 2021)

Dragi dijakinje in dijaki,

v evalvaciji kariernega dne ste izrazili željo, da bi ponovili prostoizbirne delavnice, zato smo izvajalce povabili k sodelovanju v obdobju od 25. 1. do 5. 2. 2021.

Ker so delavnice ob različnih terminih, se lahko prijavite na več delavnic. Prijave zbiramo na povezavi PRIJAVA NA DELAVNICE do petka, 22. 1., 15.00.

Delavnice in termini njihovi izvedbe so naslednji:

TERMINuraDELAVNICAIZVAJALEC
26. 1.16.00ŠTUDIRAL BI V TUJINI – KAJ PA ZDAJ?Tina Krulec
27. 1.15.00ZAKAJ JE POMEMBNO POISKATI SMISEL V NAŠEM ŽIVLJENJU?Socialna akademija
28. 1.15.00ŠTUDENTSKO ŽIVLJENJE IN TRPLJENJETjaša Ogrizek, Katja Berčič, Anja Boršič
29. 1.15.00UČINKOVITO SOOČANJE Z ŽIVLJENJSKIMI PRITISKIMatej Delakorda
1. 2.15.00OSEBNI MODEL RAZVOJATiPovej!
3. 2.15.00VREDNOTE – moj sistem vrednot in njihov vpliv na moje (poklicne) odločitveTjaša Ogrizek
4. 2.15.00TRENING RAZGOVORA ZA SLUŽBOPetra Škarja
5. 215.00TRI BISTVENE STVARI NA VSAKI POTI … IN ŠE ENAMatija Goljar
11. 2.15.00KRITIČNO RAZMIŠLJANJE – kako ga razvijati in uporabiti pri življenjskih odločitvahTjaša Ogrizek
18. 2.15.00REFLEKSIJA za udeležence delavnic 3. 2. in 11.2. & ONLINE VIRI za delo na sebiTjaša Ogrizek

Število udeležencev je omejeno. Opis delavnic si lahko ogledate v priponki.

Vabljeni, da se delavnic udeležite in odkrijete kakšen svoj nov potencial, dobite nove ideje, motivacijo ali si odgovorite na kakšno (študijsko ali osebno) vprašanje.

Dober teden vam želiva.

Nives Laul in Helena Maher Resinovič

Šolska svetovalna služba

Sestanek z maturantkami in maturanti (3. 2.)

Ob izidu razpisa za vpis na študijske programe in po objavi prilagoditev letošnje mature vas vljudno vabimo na sestanek vseh maturantk in maturantov, ki bo v sredo, 3. 2., od 10.45 do 11.30 v MS Teams (povezava bo obljavljena v razrednih timih). Z vami bodo – prof. Ogrizek in prof. Ravničan Ganzitti (tajnici šolskih maturitetnih komisij), svetovalni delavki prof. Maher Resninovič in prof. Laul ter ravnatelj. Zelo nazorno vam želimo predstaviti vpis na fakultete in prilagoditve mature ter odgovoriti na vaša vprašanja, ki nam jih prosim pošljite že vnaprej ().

Zimske karierne delavnice

Vabimo vas, da se najkasneje do petka, 22. 1., 15.00, na povezavi https://forms.gle/LtkjaA1H6pxb63cG9 prijavite na prostoizbirne spletne karierne delavnice, kjer boste lahko našli odgovore na številna vprašanja, ki se vam porajajo ob postavljanju vaših šolskih in življenjskih ciljev ter pri izbiri prihodnje izobraževalne poti.
Delavnice pripravljamo NA RAZLIČNE TERMINE OZ. DATUME, tako da se jih lahko udeležite tudi več in v sodelovanju z našimi nekdanjimi dijaki, Socialno akademijo, TiPovej! in kariernim centrom za mlade Všečkam in grem.
Vse opise delavnic in točne termine najdete na zgornji povezavi.

Raziskovanje poklicev in interesov

Spodaj najdete nekaj povezav, na katerih lahko brskate za opisi poklicev in prisluhnete ljudem, ki različne poklice opravljajo, najdete pa tudi orodja za raziskovanje lastnih interesov in poklicnih ciljev. 

KARIERNI PLAC: https://karierniplac.si/asset/6rQrfrdALpduMwNMP

ZAVOD TIPOVEJ!: https://www.tipovej.org/

MOJA IZBIRA: https://www.mojaizbira.si/poklici

RAZLIČNI VPRAŠALNIKI E-SVETOVANJA: https://esvetovanje.ess.gov.si/KaksenSem/OsebnostneLastnosti/VprasalnikOsebnostneLastnosti/

https://www.ess.gov.si/ncips/kam-in-kako

PREVERI RAZPISANA DELOVNA MESTA: https://www.iskanjedela.si/search-jobs?jobId=2566752

KARIERNI CENTER ZA MLADE VŠEČKAM IN GREM: http://www.drustvo-novus.com/projekti/karierni-center-za-mlade

Priprave na sprejemne izpite (arhitektura, Aluo in PeF)

Vse četrtošolke in četrtošolce, ki se odločajo za umetniške študije oz. študij arhitekture obveščamo, da bomo v drugi polovici šolskega leta organizirali redne spletne priprave, ki jih bodo izvajali naši nekdanji dijaki, študentje Fakultete za arhitekturo in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Uvodni sestanek za vse zainteresirane bo v petek, 8. 1. 2021, ob 15. uri na MS Teams na TEJ POVEZAVI.
Vsi, ki bi se pripravam pridružili (ali takoj ali naknadno) pa na sestanek ne morete, pišite prof. Andreji Džakušič () ali pa ravnatelju.

Prilagoditve na maturi 2021

RIC in MIZŠ sta na novinarski konferenci 18. 12. 2020 objavila prilagoditve na splošni in poklicni maturi 2021.

Prikaz splošnega bonusa najdete na TEJ POVEZAVI.

Zimski karierni dan 2020

V ponedeljek, 21. 12., za vse četrtošolke in četrtošolce pripravljamo zimski spletni karierni dan, ki ga bomo v celoti posvetili študiju. Ker ne moremo pripraviti sejma fakultet v tradicionalni obliki, smo glede na analize vaših anket začeli pripravljati predstavitve fakultet na spletu, ki jih bomo organizirali vse do informativnih dni. Termine najdete v zgornji tabeli na tej spletni strani, kjer objavljamo tudi vse pomembne informacije in kjer najdete tudi urnik celotnega kariernega dneva, ki je razdeljen na tri dele:
1. Priprave na maturo oz. pouk (0., in 1. ura).
2. Obvezni del za dijake vseh treh programov (09.00-12.10 z vmesnimi odmori).
3. Prostoizbirne delavnice (12.45-14.15).

Vabimo vas, da se najkasneje do četrtka, 17. 12., 20.00, prijavite na prostoizbirne delavnice, kjer boste lahko našli odgovore na številna vprašanja, ki se vam porajajo ob izbiri prihodnje izobraževalne poti in ne pozabite, da je za motivacijo za uspešen zaključek srednje šole ključe KONKRETEN IN JASEN CILJ, KI GA IMATE PRED OČMI. Prijavite se na TEJ povezavi, kjer najdete tudi opise delavnic, spodaj pa celoten opis kariernega dne s povezavami. Delavnice se začnejo ob 12.45, razen delavnice Učinkovito soočanje z življenjskimi pritiski, ki se začne ob 15. uri!

Študij na Univerzi v Pekingu

Spoštovani dijaki,

v spodnjih prilogah vas čaka nekaj informacij o študiju, štipendijah in vpisu na Univerzo v Pekingu. Pripravlja se tudi webinar s predstavitvijo možnosti študija na omenjeni univerzi.

Pojdi na vsebino