Križpotja, konfucijev dan in poezija iz samovarja

Vljudno vabljeni na tri novembrske kulturne dogodke, ki jih pripravljamo ob 110-letnici Gimnazije Celje – Center …

KRIŽPOTJA/CROSSROADS
Sobota, 12. november 2022, 19.00, stolno-opatijska cerkev sv. Danijela (Slomškov trg, Celje)

Crossroads (križpotja) je projekt zbora Orpheus iz Dortmunda (Nemčija), ki ga izvajajo dvakrat letno, vsakič v drugi državi in z drugimi pevskimi sestavi z željo, da z glasbo širijo pomen medkulturnega in medgeneracijskega sodelovanja. Pevci zasedbe Orpheus poustvarjajo raznoliko zborovsko glasbo, v ospredju pa je tradicija orientalskega melosa. Tokrat so za sodelovanje izbrali Gimnazijo Celje – Center, saj je  dirigent zbora Orpheus Rebal Alkhodari že sodeloval s pevskimi zasedbami GCC leta 2016, ko je gostoval v Celju skupaj z Jordanskim državnim zborom. Koncertno sodelovanje bo skupaj z Dekliškim pevskim zborom GCC (dirigent: David Preložnik) popestrila zasedba Ad hoc, ki jo sestavljajo nekdanji dijaki GCC, na koncertu pa bodo predstavili tekmovalni program za bližnje regijsko tekmovanje zborov.  

KONFUCIJEV DAN
Četrtek, 17. november 2022, 14.00, mala telovadnica Gimnazije Celje – Center (Kosovelova ulica 1, Celje)

Po dobrih dveh letih od ustanovitve Konfucijeve učilnice Celje na GCC je sedaj  končno napočil čas, ko želimo skupaj z vami tudi uradno obeležiti njeno odprtje.  Vabimo vas, da se nam pridružite na slovesni prireditvi, ki bo pomenila tudi zaključek celodnevnega dogajanja, ki se bo za udeležence s slovenskih Konfucijevih učilnic začelo že dopoldan. Celoten dan smo zasnovali kot dialog med svetovno popotnico Almo Karlin, ki je imela s Kitajsko zelo posebne vezi in velikim mislecem Konfucijem.

POEZIJA IZ SAMOVARJA – V VRSTICAH IN MED NJIMI …
Četrtek, 17. november 2022, 18.00, mala dvorana Celjskega doma (Krekov trg, Celje)

Tradicionalno jesensko glasbeno-poetično prireditev pripravljamo že osmič zapored. Pester program tokrat pripravljajo dijaki GCC z gosti, dogodek pa bo posvečen Josifu A. Brodskemu, pesniku rusko-ameriškega rodu. Njegova lirika, polna metafor, je meditativna in se ukvarja z usodnimi človekovimi vprašanji, s smrtjo, ločitvijo in smislom življenja. Brodski je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Leta 1987 je ob prevzemu med drugim rekel: »Jezik in, bi dejal, literatura sta starejši, neizogibnejši in trajnejši stvari, kakor ne vem katera oblika družbenih organizacij.« 35 let kasneje naš večer naslavljamo V vrsticah in med njimi, iz samovarja pa bodo ob ruskih zazveneli tudi italijanski verzi.

Skip to content