Literarni natečaj

Natečaj za Naj literarni prispevek na temo  KAJ LAHKO STORIM JAZ?

Don Juan je počenil pred naju in nežno pogladil zemljo. “To je posebna ljubezen dveh starih bojevnikov,” je dejal. “Ta zemlja, ta svet. Za bojevnika ne more biti večje ljubezni, kot je ta.” “Samo če z vso strastjo ljubiš zemljo, si lahko preženeš žalost”, je dejal don Juan. “Bojevnik se vedno radosti, saj nič ne more omajati njegove ljubezni in nenehno je v objemu svoje ljubljene Zemlje, ki ga obdarja z nepojmljivimi darovi. “ Don Juan je še enkrat z vso nežnostjo pogladil tla. “ To lepo bitje, ki je živo do zadnjega kotička, me je tolažilo, mi lajšalo bolečine in me nazadnje, ko sem do kraja doumel, kako ga ljubim, naučilo svobode.”

Avtor zapisa je Carlos Castaneda v zgodbi Bitka za neznano.

Drage dijakinje in dijaki!

Ker 22. marca obeležujemo Svetovni dan Voda in 22. aprila Svetovni dan Zemlje, vas vabimo, da s svojimi literarnimi prispevki sodelujete na natečaju naše šole na temo KAJ LAHKO STORIM JAZ?

Razpravljalni esej naj obsega največ 500 besed. Prispevke v elektronski obliki pošljite na elektronski naslov    do 10. aprila.  Prispevke bo pregledala komisija (Smiljana Adamič Vasič, Majda Kamenšek Gajšek in Ljuba Koprivc Bertoncelj) in med vsemi izbrala najboljšega. Avtorja/avtorico najboljšega prispevka bomo nagradili z izletom, ki ga naša šola vsako leto organizira za nagrajene dijake. Izbrani literarni prispevek bomo na Dan Zemlje prebrali  po šolskem radiu.

Večina ljudi je prepričanih, da morajo ukrepe za varovanje naše Zemlje pripraviti vlade ali mednarodne institucije. Vendar je resnica drugačna.  Največ lahko naredimo posamezniki z odgovornim ravnanjem in spoštljivim odnosom do naše Gaje. Včasih je dovolj, da  žvečilke ne odvržete kamor koli. Ne lomite vej na drevesih in grmičkih. Plastenko vrzite v za to pripravljen koš, posadite drevo, posvojite zavrženo žival, popravite pokvarjeno pipo, zaprite okno, ugasnite luč, uredite si zvezek, da ne boste uporabljali papirja za fotokopije, odpovejte se laku za lase,  nakup nesite domov v vrečki, ki ste jo prinesli s seboj v trgovino,  in še in še je drobnih stvari, ki ohranjajo sozvočje življenja na našem planetu.

V literarnem prispevku posebej izpostavite  našo odgovornost, ki jo imamo do prihodnjih rodov, ki bodo od nas sprejemali našo dediščino. Pri tem ne pozabite, da smo odgovorni tudi za svoje misli in čustva. Naj bodo naše misli jasne in lepe. Vzljubimo sebe in vse, s katerimi delimo  modro vesoljsko ladjo, ki ji življenje daje 150 milijonov kilometrov oddaljena zvezda.

Zato vabljeni, da s svojimi prispevki sodelujete pri širjenju individualne odgovornosti do narave in vsega, kar nas obdaja.

Mentorica Smiljana Adamič Vasič, prof.

Pojdi na vsebino