Naši dijaki uspešno nastopili na Dnevih španske kulture v Celju

Prejšnji teden je bil v Celju v znamenju španske kulture, med številnimi nastopajočimi so se odlično odrezali tudi dijaki naše gimnazije. V četrtek, 16. 11. je najprej zablestel pevski zbor z zborovodkinjo, profesorico Barbaro Arlič, ki je zapel dve španski pesmi.
V petek, 17. 11. pa so pod mentorstvom profesoric Nataše Peunik in Darje Poglajen nastopili nadebudni mladi igralci, ki so se predstavili s tremi pesmimi in tremi kratkimi gledališkimi igrami slovitega španskega pesnika in dramatika Federica Garcíe Lorce, katerega sedemdesete obletnice smrti se spominjamo prav v letošnjem letu.
Vsem našim mladim umetnikom, Viktoriji Mežnar Avbelj, Alji Kočevar, Luki Bokšanu, Angeliki Kosem, Maji Galuf, Juliji Košak, Nuši Ofentavšek, Ivi Jankovič, Sari Ivakovič, Cvetki Poprask, Katji Tepeš, Saši Bregar in Anji Kačič iskreno čestitamo za tako uspešen nastop, saj ni mačji kašelj nastopiti v tujem jeziku. Prav tako se zahvaljujemo tudi dijakinjam Urški Verbič, Urši Prislan in Benjamini Kolar ter profesorici Darji Ravnik za prečudovito sceno.

[center][img]jpg-doc/spa_vecer.jpg[/img] [/center]

[i][b]Federico García Lorca[/b] (1898 – 1936) je pripadal t. i. generaciji 27 in velja za enega izmed najpomembnejših, najbolj slovitih in tudi najbolj plodovitih španskih pesnikov in dramatikov. Njegova poezija je polna simbolov (luna, jezdec, konj, voda, kri, rezila, oljke …) in zelo slikovita, saj je nekakšna zmes španskih ljudskih pesmi ter legend, ciganskega melosa in skrivnostnih podob, vse te elemente je Lorca je uspešno vpletel v nove avantgardistične tokove. Svetovno znane so njegove pesniške zbirke: Romancero gitano, Poema del Cante jondo in Poeta en Nueva York.

[center][img]jpg-doc/federico.jpg[/img] [/center]

Podobno kot v poeziji so tudi njegova dramska dela polna barvitih in skrivnostnih podob, nenavadnih likov, čutnih opisov narave… Med najpomembnejša dramska dela sodijo Bodas de sangre, Yerma in Casa de Bernarda Alba.

El Diálogo del Amargo in Escena del Teniente Coronel de la Guardia Civil sta del zbirke Poema del Cante jondo, ki je morda najbolj od vseh pesniških zbirk blizu prvobitni andaluzijski duši, saj pesmi opevajo andaluzijska mesta (Granado, Córdobo in Sevillo), pokrajino in njene prebivalce tako izjemno slikovito, kot bi jo doživljali mi sami. Osrednja tema obeh kratkih iger je smrt.
Escena de Niño y Gata pa je del dramskega dela Así que pasen cinco años (Takoj ko mine pet let), v katerem Lorca opeva čas, ki mineva. Niño (Otrok) in Gata (Mačka) sta mrtva in se skrivata pred pogrebniki. [/i]

Pojdi na vsebino