Nagradni izlet za najboljše

V četrtek, 16.9. 2010, smo se nagrajeni dijaki in dijaki, ki so se na kakršnem koli področju v preteklem šolskem letu dobro izkazali, odpravili na nagradni izlet. Letos nas je pot vodila na Avstrijsko koroško. Naš prvi postanek smo naredili v Brežah (Friesachu), najstarejšem koroškem mestecu. Tu smo si ogledali mestno obzidje z vodnim jarkom. Našo posebno pozornost sta pritegnila kletka, v kateri so v srednjem veku utapljali roparje, in pranger, ob katerem smo z veseljem naredili kakšno fotografijo. Všeč nam je bilo tudi kolo sreče, ki se je vrtelo v vodnem jarku in prikazovalo človeško življenje od rojstva pa do smrti, kako lahko imamo v istem obdobju življenja srečo in nesrečo.

Pot nas je nato vodila na Gosposvetsko polje. Tam smo si ogledali znameniti vojvodski prestol, zgrajen iz rimskih kamnov, kjer so karantanski knezi delili pravico in potrjevali svoboščine. Ogledali smo si tudi cerkev Gospe svete (Maria Saal).

Ura je kazala čas kosila, zato smo naredili postanek v Celovcu, kjer smo si privoščili kosilo, ostal pa nam je tudi čas za nakupovanje.

Seveda pa naš izlet ne bi bil popoln, če se nebi ustavili še v Minimundusu, za katerega verjamem, da nam bo vsem ostal v najlepšem spominu. Eden najzanimivejših dogodkov tukaj je bil zagotovo vzlet pomanjšane rakete, na katerega smo vsi z zanimanjem čakali in ga dočakali.

Izlet smo sklenili z vožnjo ob Vrbskem jezeru, nato pa počasi krenili proti domu. Naša pot domov je bila zelo pevsko obarvana, kar je povsem razumljivo, saj nas je bilo na avtobusu kar večina pevcev.

Kljub grozni vremenski napovedi, nam je vreme že zjutraj kazalo lepo sliko in nam bilo naklonjeno vse do prihoda domov, kjer nas je v Celju pričakal dež.

Tadeja Amon, 3. B

Skip to content