2015/2016

VESELJE DO ZNANOSTI LETOS V ZNAMENJU SVETLOBE IN OKOLJA

Gimnazija Celje – Center in Društvo GCC 4. 12. že osmič zapored z veliko mednarodno prireditvijo in več kot 200 učenci, dijaki in mentorji obeležujeta Svetovni dan znanosti za mir in razvoj.
Mednarodna mreža Unesco ASPnet Združenih narodov povezuje šole po vsem svetu, ki v svoje vizije in delo aktivno vključujejo nenehno skrb za trajnostni razvoj in tvoren medkulturni dialog. Gimnazija Celje – Center v mreži predstavlja eno najaktivnejših šol z mednarodnim statusom, eden osrednjih dogodkov pa je vsakoletna prireditev Veselje do znanosti, ki zadnja tri leta poteka v sodelovanju z alumni Društvom GCC. V okviru te akcije poteka tudi evropski mladinski projekt Odpadek = energija, ki je tudi del programa Erasmus+ Mladi v akciji in se bo letos sklenil na osrednji prireditvi v petek, 4. 12.. Ta dan bo od 12. ure dalje več kot 200 dijakov, učencev in mentorjev iz Slovenije, Srbije in Italije z uglednim gostom prof. dr. Iztokom Arčanom z Univerze v Novi Gorici, spoznavalo svetlobo in okolje z drugačnih zornih kotov in z aktivnim eksperimentalnim delom v popoldanskih delavnicah, ki jih pripravljajo mentorji z osnovnih šol in Biotehniške fakultete Ljubljana. Projekt sta podprla tudi Mestna občina Celje in Zavod RS za šolstvo.

»Izhodišče prireditve je novembrski Svetovni dan znanosti za mir in razvoj in zavedanje, da se ne učimo le zato, da bi vedeli, temveč da bi svoje znanje znali koristno uporabiti« je povedala mentorica Unesca na GCC prof. Marjana Turnšek, ravnatelj GCC prof. Gregor Deleja pa dodaja ugotovitev »da izkušnje kažejo na to, da medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje znatno prispevata k učinkoviti in kakovostni promociji znanosti, ki na tak način postaja bolj razumljiva, hkrati pa pri mladih veča željo po inovativnosti in podjetnosti«. V preteklih osmih letih so na GCC gostili že več kot 1500 mladih in številne ugledne slovenske znanstvenike.

Na ta dan se zaključuje tudi evropski okoljski projekt Odpadek = energija v katerem sodeluje 32 sedanjih in nekdanjih dijakov in 6 mentorjev z Gimnazije Kruševac in GCC, poteka pa v organizaciji Društva Lipa (Srbija) in Drušva GCC. Od meseca oktobra dalje so se mladi ukvarjali z alternativnimi viri energije in vizijami obeh držav ter EU na tem področju.

Prireditev Veselje do znanosti pa bo povezala oboje. Ob 12. uri se bo v športni dvorani začel plenarni del, kjer bo prof. dr. Arčan izvedel predavanje Kako lahko s svetlobo opazujemo očem nevidni svet okoli nas. V drugem delu bodo mentorji z Gimnazije Celje – Center ter gostujočih šol za udeležence pripravili vrsto zanimivih eksperimentov s področja fizike, kemije in biologije. Vsebine delavnic so zasnovane tako, da so zabavne, hkrati pa pri udeležencih spodbudijo zanimanje za naravoslovje, krovna tema letošnjih delavnic pa bo ravno »odpadek = energija«.

PRILOGA: Fotografija z lanske prireditve Veselje do znanosti

Dodatne informacije:

Marjana Turnšek, prof., UNESCO ASPnet, 041 664 137,

Gregor Deleja, prof., ravnatelj GCC, 041 708 945,

Sodelujoče šole:I. OŠ Celje, II. OŠ Celje, III. OŠ Celje, IV. OŠ Celje, OŠ Lava, OŠ Frana Kranjca, OŠ Frana Roša, OŠ Ljubečna, OŠ Franja Malgaja Šentjur, OŠ Štore, OŠ Šmarje pri Jelšah, I. OŠ Rogaška Slatina, OŠ Hruševec, OŠ Dobrna, OŠ Loče, OŠ Ob Dravinji, OŠ Pod goro, OŠ Petrovče, OŠ Zreče, OŠ Griže, OŠ Šalek, OŠ Livada Velenje, Licej Franceta Prešerna Trst, Gimnazija Kruševac, Gimnazija Celje – Center.

 PROGRAM PRIREDITVE:

  1. Uvodni pozdrav in kratek kulturni program (12.00)
  2. PLENARNI DEL prof. dr. Iztok Arčon: Kako lahko s svetlobo opazujemo očem nevidni svet okoli nas (Univerza v Novi Gorici) (12.20 – 13.20)
  3. Pogostitev udeležencev in druženje (13.30 – 14.00)

Prostor: stara telovadnica / zbornica za mentorje

  1. Eksperimentiranje v delavnicah (14.00 – 16.00)
  2. sklop: 14.00 – 14.30
  3. sklop: 14.40 – 15.10

III. sklop: 15.20 – 15.50

Pojdi na vsebino