Veselje do znanosti

5. decembra  bomo na Gimnaziji Celje – Center že šesto leto zapored obeležili Svetovni dan znanosti za mir in razvoj.  Zavedamo se, da se ne učimo le zato, HElogoda bi vedeli, temveč da bi svoje znanje znali koristno uporabiti. Izkušnje nam kažejo, da medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje prispeva k učinkoviti in kakovostni promociji znanosti, ki na tak način postaja bolj razumljiva, hkrati pa pri mladih veča željo po inovativnosti.  Da bi naravoslovne znanosti mladim čim bolj približali, vsako leto na šolo povabimo osnovnošolce  celjske regije, ki nato skupaj z našimi dijaki in mentorji eksperimentirajo v delavnicah. Letos se je našemu vabilu odzvalo več kot 250 učencev in njihovih mentorjev iz 17 šol. Sodelujejo I. OŠ Celje, II. OŠ Celje, III. OŠ Celje, IV. OŠ Celje, OŠ Lava, OŠ Frana Krajnca, OŠ Frana Roša, OŠ Franja Malgaja Šentjur, OŠ Griže, OŠ Zreče, OŠ Ljubečna, OŠ Dobrna, OŠ Tabor Vransko, OŠ Tončke Čeč Trbovlje, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje ter Srednja zdravstvena šola Celje in Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja.

Prireditev, ki se bo pričela ob 12. uri v športni dvorani Gimnazije Celje – Center,  ima dva dela. V uvodnem delu bo eksperimente izvajal dr. Miha Kos, ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov, ki bo z udeleženci diskutiral skozi »Dvomologijo« ter prikazal nekaj atraktivnih eksperimentov, nato pa bodo mentorji z Gimnazije Celje – Center ter gostujočih šol za udeležence pripravili vrsto zanimivih eksperimentov s področja fizike, kemije in biologije in skupaj z učenci odkrivali čarobnost in uporabnost naravoslovnih znanosti.

MihaKos

Kratka vsebina “Dvomologije”:

V današnjem času smo stalno obstreljevani z veliko količino informacij. Vsemu verjeti? Seveda ne! Človek mora trezno razmišljati, si postavljati vprašanja, iskati odgovore, preverjati trditve. Tako, kot to počno pravi znanstveniki. Tisti, ki verjamejo le v tisto, kar vidijo in slišijo, ne bodo nikoli ugotovili/iznašli kaj novega. Potrebna je zdrava mera dvoma. Zato bomo diskutirali skozi Dvomologijo.

(Dr. Miha Kos)

Skip to content