Uspešna izvedba državnega debatnega turnirja z gostom dr. Igorjem Lukšičem

V okviru projekta Voliti ali ne voliti za Evropski parlament sta Za in proti, zavod za kulturo dialoga ter Gimnazija Celje – Center 3. in 4 aprila organizitala državni srednješolski debatni turnir, katerega osrednji dogodek je nedvomno bil pogovor mladih z ministrom za šolstvo dr. Igorjem Lukšičem, in sicer na temo: “Aktivno državljanstvo mladih in volitve za Evropski parlament.

Turnirja se je udeležilo 150 debaterk in debaterjev iz 24 slovenskih srednješolskih debatnih klubov. Mladi so debatirali na dve temi, in sicer: “Volitve v Evropski parlament bi morale biti obvezne” ter “V boju proti podnebnim spremembam so obnovljivi viri boljša rešitev kot nuklearna energija”. V polfinale sta se uvrstili dve ekipi, in sicer iz II. gimnazije Maribor ter iz Gimnazije Celje – Center (tretješolca Žan Žveplan in Živa Lipar ter četrtošolec Aljoša Polšak), ki se bosta pomerila v finalu v petek, 10. aprila 2009 v Državnem zboru Republike Slovenije.
Častni gostje sklepne tekme letošnjega turnirja, s katero bodo počastili tudi 13. obletnico organizirane debate na naših tleh, bodo predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, predsednik Državnega zbora dr. Pavle Gantar ter predstavniki evropskega in slovenskega parlamenta.
Mlade debaterje z Gimnazije Celje – Center pa pred tem čaka še en nastop, in sicer pred predstavniki veleposlaništva Združenih držav Amerike, ki bodo šolo obiskali v četrtek, 9. aprila 2009.

Pojdi na vsebino