Gledališka matineja, 1. 3. 2019

GLEDALIŠKA MATINEJA

KATJA GOREČAN/ALJAŽ PRIMOŽIČ: TRPLJENJE MLADE HANE

petek, 1. 3. 2019

2. LETNIK

Zbor dijakov na rondoju za šolo ob 11.35 in odhod proti Celjskem domu. Ogled predstave v mali dvorani Celjskega doma. Predstava traja približno 50 minut. Po predstavi se dijaki ne vračajo v šolo, razen dijaki 2. i, ki imajo likovno teorijo 7. in 8. uro.

Spremljevalci:

2. b:      Doroteja Borovnik

2. c:      Sandra Marguč

2. č:      Laura Rožman Krivec

2. d:      Karen Polimac Dobovišek

2. i:       Ana Pečnik

Predstava Trpljenje mlade Hane temelji na istoimenski pesniški zbirki vsestranske celjske umetnice Katje Gorečan (1989). Avtor dramatizacije je režiser predstave, tretješolec Aljaž Primožič.

Gre za sodoben spev mladosti in hkrati krik vsakega, ki se je vsaj enkrat znašel na prepadu med stvarnostjo in idealom. Avtorica v pesmih riše pobalinsko junakinjo, ki se kljubovalno in občasno celo vulgarno zoperstavlja vsem prelomnim trenutkom življenja, kot so prva menstruacija, spopadanje z anoreksijo in zmenkarije z brezdomci, hkrati pa ve, da nima prav in da bo to zanjo zelo boleče …

Po izidu zbirke leta 2011 so kritiki zapisali, da gre za enega najbolj odkritih priklonov znanilcu nemške in evropske romantike Wertherju J. W. Goetheja, a ambiciozni poklon vsebuje tudi humorni odklon od wertherjanskega čustvovanja, zato bi Hana lahko bila Werther, pa to ni. Predstava ni primerna za otroke mlajše od 12 let.

Hane iz Središča bodo Ivana Čačič, Ajda Kostevc, Tara Soderžnik in Lana Vincelj, v vlogi Boga bo nastopil Blaž Pavlič. Hane in Bog so v goste na GCC pred premiero povabili tudi Katjo Gorečan – tako bo z dijaki o Hani in drugih stvareh spregovorila v torek, 26. 2., ob 11.30 v knjižnici Gimnazije Celje – Center.

Pojdi na vsebino