Zbornik ob 100-letnici

V Muzeju novejše zgodovine Celje bodo nocoj ob 18. uri odprli priložnostno razstavo, ki skozi tri veje povezuje pestrost stoletne zgodovine stavbe. Na eni strani prinaša pogled na zgodovino Gimnazije Celje – Center. Celjski fotograf Matjaž Očko je podobo secesijske lepotice spremljal skozi fotografski objektiv in nastal je živo pisan pregled življenja stavbe v štirih letnih časih. Ob tem pa bodo predstavljeni še idejni projekti prenove podstrešja šole, kjer bi v prihodnosti lahko zaživele nove učne vsebine in ki so plod dela nekdanjega dijaka gimnazije Mihe Žganka, sicer študenta arhitekture na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani.

Zbornik Stoletje poslopja Gimnazije Celje – Center (ki ga bodo predstavili na nocojšnji otvoritvi razstave) je izjemen pomnik šolske in širše družbene preteklosti v knežjem mestu in širši regiji. Nastal je pod uredniškim očesom dolgoletne profesorice na gimnaziji Irene Benedičič in sodi v sklop praznovanj 100-letnice poslopja, ki je povezalo GCC in II. osnovno šolo Celje, ki je v stavbi delovala do leta 1974.

[nggallery id=340]

Sklepni vrhunec praznovanj ob 100-letnici stavbe Gimnazije Celje – Center bo petkova večerna slavnostna akademija v celjskem Narodnem domu. Na njej se bodo skozi glasbo, gib in izbrane besede sprehodili nekdanji in sedanji dijaki ter učenci GCC in II. OŠ. V kulturnem programu bodo oživeli zgodovino stavbe in jo povezali v preplet spominov, ki bodo ponovno oživili podobe preteklosti. Častni pokrovitelj slavnostne akademije je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Nekaj utrinkov z današnje novinarske konference:

[nggallery id=339]

Skip to content