gimnazija

predšolska vzgoja

umetniška gimnazija - likovna smer

Teden vode 2019

Dogajanje ob svetovnem dnevu voda (20. 3.) na Gimnaziji Celje – Center

Pred nami je teden vode, ki je letos povezan z zahtevami in s protesti mladih za spremembe, ki morajo ustaviti degradacijo okolja, vedno hitrejše propadanje ekosistemov in posledično tudi podnebne spremembe, ki spreminjajo življenje na našem planetu. Vedno bolj pereči okoljski problemi so posledica brezobzirnega izkoriščanja naravnih virov v korist manjšine, ustvarjajo vedno večje neenakosti in zmanjšujejo možnosti preživetja prihajajočih generacij. Eden največjih problemov je oskrba s pitno vodo, ki je sicer temeljna pravica slehernega Zemljana. Voda daje življenje, lahko pa ga tudi vzame, če z njo ne gospodarimo pošteno.

KOLEDARČEK AKTIVNOSTI

  • 18. 3. (pon)

delavnice naravoslovne fotografije z Robertom Gajškom (12.25, naravoslovni kabinet),

  • 18. in 19. 3 (pon, tor)

voda na šolskem radiu,

  • 20. 3. (sre)

osrednja prireditev ob mednarodnem dnevu voda (10.00, šolska knjižnica) za predstavnike vseh oddelčnih skupnosti; odprtje razstave nagrajenih fotografij foto natečaja Voda v gibanju in Pitna voda; predstavitev rezultatov anket in delavnic.

V  Sloveniji živimo v na videz varnem okolju, kjer je te dragocene tekočine dovolj. Čeprav iz naših pip teče kvalitetna pitna voda, vseeno za vsakodnevno uživanje kupujemo vodo zaprto v plastično embalažo. Zaradi uporabljene plastike se v taki vodi (in posledično v nas) kopičijo strupene snovi, hormonski motilci in druge kemikalije, ki jih v vodi iz pip ni. Odvržena plastična embalaža pa nezadržno mori in ogroža vse življenje. Na GCC se z različnimi ukrepi trudimo varčevati z vodo in zagotavljati njeno kvaliteto – avtomatske pipe v sanitarijah z načrtom menjave po celi šoli, redni pregledi in vzdrževanje sistema, različne ozaveščevalne akcije … Med zadnje projekte sodi GCC steklenička iz katere lahko pijete vodo, ne da bi dodatno onesnaževali okolje. S tem ohranjate svoje zdravje, zmanjšujete porabo plastične embalaže in količino porabljene vode. Za izdelavo vsakega kg plastike je potrebno kar 85.000 litrov vode. Če vsak GCC-jevec dnevno uporabi samo eno plastenko, nastane s tem dnevno dodatnih 24 kg plastičnih odpadkov. Za uporabljene plastenke pa potrošimo dodatnih 2.040.000 litrov  vode.

Upoštevaje zahteve gibanja Mladi za podnebno pravičnost, ki se jim pridružujemo tudi na GCC, si želimo, da bo letošnji teden vode in vsi tedni, ki mu sledijo, brez plastenk. Uporabljajte svoje stekleničke in pijte vodo iz pip.

Vendar to ni vse. V okviru Tedna vode bodo na naši GCC potekale številne aktivnosti, ki jih bomo predstavili na sklepni prireditvi v sredo, 20. marca, ob 10.00 v šolski knjižnici. Mednje sodi tudi odprtje fotografske razstave na temo Voda v gibanju in Pitna voda, kot jo vidimo mladi. Razstavljene fotografije so nastale v okviru istoimenskega natečaja. Komisija, ki so jo sestavljali znani slovenski fotograf Igor Rosina, naš nekdanji dijak in fotograf Nik Skerbiš in profesorica Ana Pečnik, je med fotografijami izbrala najboljše. Prvo mesto med njimi pripada Naji Podbrežnik, 2. d.  

V ponedeljek bomo v kabinetu za naravoslovje pripravili tudi fotografsko delavnico naravoslovne fotografije, ki jo bo vodil fotograf Robert Gajšek.

Številni dijaki ste v preteklih dneh izpolnjevali anketo o Vodi in uporabi GCC stekleničk. Rezultate ankete bomo objavili v sredo. Nekateri dijaki pod vodstvom mentoric raziskujejo kemijske in mikrobiološke lastnosti napitkov in vode iz plastenk ter različnih drugih virov. Tudi njihove rezultate bomo predstavili na prireditvi v knjižnici, kamor vabimo po dva oziroma tri predstavnike vsakega razreda. Na prireditvi bodo svoje glasbeno ustvarjanje povezano z vodo predstavili dijaki 3. a. Umetniške izdelke, ki jih je navdihnila voda, pa bodo predstavili tudi naši pesniki in recitatorji.

Vljudno vabljeni k sodelovanju in ne pozabite na star kitajski pregovor, ki pravi takole: »Vrednosti vode ne poznamo, dokler se vodnjak ne posuši.«

Objavi komentar

Tvoj elektronski naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.