Kamenčki

Gledališka skupina Središče je nastala v začetku leta 2017, v njej pa je doslej v štirih produkcijah (D. Zajc: Jagababa, 2017, O. Wilde: Saloma, 2018, K. Gorečan: Trpljenje mlade Hane, 2019, Avtorski projekt: Kamenčki, 2020) sodelovalo več kot 45 dijakov z GCC. S predstavo Trpljenje mlade Hane so se uvrstili tudi na državna festivala Vizije in Transgeneracije. Središče je v zadnjih letih sodelovalo s številnimi kulturniki, kot so skupina Laibach, pesnik in igralec Kristian Koželj ter mlada dramatičarka Katja Gorečan. S predstavo Kamenčki se od Središča poslavljajo tudi še zadnji člani prvotne zasedbe.

V začetku šolskega leta 2018/2019 se je ekipa Središča na pobudo dijaka Aljaža Primožiča, ki je tudi avtor besedila ter režiser predstave, spopadla s poskusom dokumentarnega gledališča, ki se na GCC gledaliških deskah pojavlja prvič. Dokumentarno gledališče je oblika gledališke umetnosti, ki se je razvila med leti 1950 in 1970 v Nemčiji, v procesu ustvarjanja uprizoritve pa uporablja zlasti zgodovinske in sociološke vire za osvetlitev političnih ali moralnih vprašanj. Po osemnajstih mesecih intenzivnih razprav, raziskovanj z različnimi gosti ter pogovori z naključnimi neznanci na ulici, se bo njihov družbeno angažiran projekt končal z zaključno produkcijo.

Projekt Kamenčki na oder prinaša najrazličnejše zgodbe povezane z napadi iz homofobije. Besedilo osnovo gradi na treh napadih s smrtnim izidom iz preteklosti (Matthew Shepard, Larry King in napad v klubu Pulse), medtem pa se na odru pojavijo resnične pripovedi nekaj več kot petindvajsetih ljudi, ki so ekipi prijazno zaupali svoje zgodbe, te pa pripeljejo do enega najbolj medijsko pokritih napadov v Sloveniji, ki se je zgodil v začetku novembra v klubu Tiffany v Ljubljani.

Igrajo: Blaž Pavlič, Iza Robavs, Ajda Kostevc, Nika Rodošek, Lana Vincelj, Ana Polegek, Larisa Kosi, Ivana Čačič, Laura Jelen, Iza Verbovšek, Tomaž Pavšek, Korina Feršec, Jure Pečovnik, Tia Dolinšek, Jan Vahter

Glasba: Jaka Jeršič
Luč in ton: Alen Pokupec, Maj Mravlak, Robert Valenti
Oblikovanje tiskovin: Ana Pečnik
Fotografija na tiskovinah: LR Photography
Ideja in koordinacija projekta: Aljaž Primožič

Vstop na predstavo je prost, so pa obvezne rezervacije sedežev (info@gcc.si oz. 03 428 57 00). Št. mest je omejeno.

Četrtek, 23. 1., in petek, 24. 1. 2019, ob 19.30 v Plesnem forumu Celje (Trubarjeva ulica 1a, Celje)

Vljudno vabljeni!

Skip to content