Ogledali smo si Madrid

Dijaki se vrnili iz Madrida polni novih vtisov

Dijaki Gimnazije Celje – Center so minuli teden (od 3. – 7. aprila) obiskali špansko prestolnico, kjer so spoznavali kulturno, zgodovinsko, gastronomsko pa tudi športno plat Španije.

Ogledali smo si oba pomembna muzeja, Prado in Reino Sofio in videli dela kar nekaj ključnih španskih slikarjev: Diega Velazqueza, Francisca Goye in Pabla Picassa, katerega 40. obletnico smrti obeležujemo ravno danes, 8. aprila. Spoznavali smo druge kulture, ki so jih toliko stoletij prej odkrili Španci, ameriške domorodce v ameriškem muzeju, videli najvišje stolpnice v Madridu, si ogledali areno za bikoborbe in počivali v parku Retiro. Na obisk pa smo skočili še v Kraljevo palačo, kjer smo poleg neverjetno opremljenih soban videli tudi zbirko Stradivarijevih godal.

[nggallery id=379]

Kot pravi Španci smo se prehranjevali po njihovem urniku, torej nekaj malega za zajtrk, čez dan smo bolj grickali, zvečer pa se dobro napokali ali z večerjo ali s tapasi. Poskusili pa smo tudi madridsko specialiteto churros con chocolate, in to v baru, kjer so pred nami sedele slavne osebnosti z vsega sveta.

Gotovo največja poslastica pa je bila ogled nogometne tekme med Real Madridom in Levantejem iz Valencie. Na štadionu Santiago Bernabeu, ki ga lahko napolni kar 87 tisoč nogometnih navdušencev, se nas je zbralo sicer nekaj manj, ampak še vedno več deset tisoč. Tekmo je slovesno otvoril generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, zmagali pa so domačini, in to kar s 5 proti 1. Igrali so vsi najboljši in najslavnejši, tudi Cristiano Ronaldo.

Spremljali sva jih profesorici Lučka Rednak in Nataša Peunik.

Skip to content