Praznina – 17. študijska razstava GCC

13. maja odpira svoja vrata 17. študijska razstava likovnih izdelkov dijakov umetniške gimnazije likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center Tradicionalni zaključek šolskega leta dijakov likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center (GCC) bo v novi resničnosti korona časa letos potekal v hibridni obliki. 17. pregledna študijska razstava likovnih izdelkov bodo odprla svoja vrata v četrtek, 13. 5., v Osrednji knjižnici Celje, ki je že tradicionalno prizorišče likovnih razstav mladih umetnikov z GCC ob koncu šolskega leta. Ob razstavi bo izšel tudi katalog v spletni in tiskani obliki, razstava pa bo odprta do 16. 6. V duhu (brez)mejnosti, krovne teme letošnjega šolskega leta na GCC, ki jo posvečajo zlasti 30. obletnici slovenske samostojnosti, so dijaki in mentorji tokratni razstavi nadeli naslov Praznina ali ko svetovi nikoli ne zbledijo.

Eden izmed temeljnih ustvarjalnih izzivov nenavadnega leta, je bila prenasičenosti sveta s podobami. Ves čas smo namreč obkroženi s podobami, od oglaševalskih prizorov, medijskih slik do najbolj intimnih trenutkov, vidnih na socialnih omrežjih. Potisnjeni v izolacijo, v osamo domačega okolja, smo večino časa iskali stik z drugim preko ekrana. Zaslon je postal mesto druženja, prostor dela, vzgoje in izobraževanja. Naši obrazi so postali zreducirane podobe, vidne v kvadratku na spletnih aplikacijah. Kolektivna izkušnja, ki je z izgubo stika močno zaostrila, kako pomembno je, da smo skupaj. Celjska umetnica Maja Hodošček, sicer tudi ena od mentoric dijakov GCC, je v spremni besedi v katalag zapisala: »Več kot desetletje se sodobna umetnost intenzivno ukvarja s vprašanjem, kako biti skupaj v svetu, ki je razdvojen, antagonističen, preplavljen s podobami, odtujen od človeka in narave. Umetnost se odmika od materialnega in poudarja odnosnost, skupnostno delovanje in dialog kot pot k družbenim spremembam. Ob tem poudarja pomen izobraževanja, predvsem skozi koncept odučenja (unlearning). Vzgojo in izobraževanje razume kot metodo, ki bo omogočila, da se odučimo navad in načinov bivanja, ki so nas pripeljale v krizo družbenih vrednot.«

Osrednji dogodek najmlajšega izmed treh izobraževalnih programov na GCC je nastal tudi v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Celje (CSU), ki je že dolgoletni partner šole pri izvajanju izobraževalnih programov za mlade umetnike. Tam so aprila mladi celjski umetniki že gostovali z razstavo Brezmejno, ki je bila plod delavnic s slovenskimi umetniki fotografom Jako Babnikom, vizualnima umetnicama Majo Hodošček in Nežo Knez, slikarjema Borisem Oblišarjem in Daliborjem Borijem Zupančičem ter kiparjem Francom Purgom. Na razstavi, ki je svoje mesto tokrat našla na zunanjih steklenih površinah celjske knjižnice in v njeni okoli, pa bo javnost lahko videla tudi dela, ki so nastala pri strokovnih predmetih risanje in slikanje (mentorja Andreja Džakušič in Željko Opačak), predstavitvene tehnike (mentorica Mojca Šmit), bivalna kultura, likovna teorija in osnove varovanja dediščine (mentorica Maja Rak), pa tudi dela, ki so nastala kot plod številnih sodelovanj z zunanjimi inštitucijami in dela pripravljena za različne likovne natečaje.

Pojdi na vsebino