Prvi uspehi naših debaterjev na svetovnem prvenstvu v Katarju

V torek, devetega februarja, se je v Dohi, glavnem mestu Katarja, začelo 22. svetovno srednješolsko debatno prvenstvo, na katerem letos sodeluje 57 držav z vseh petih kontinentov, 10 med njimi prvič.
Naši debaterji, Ana Stritih z Gimnazije Ledina, Damjan Denkovski in Tim Jaušovec z II. Gimnazije Maribor, Monika Sobočan z Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru in Žan Žveplan, četrtošolec Gimnazije Celje – Center, najizkušenejši član te ekipe, saj je to že njegovo tretje prvenstvo, se ves čas pridno pripravljajo na debate pod vodstvom Bojane Skrt, direktorice Zavoda za kulturo dialoga iz Ljubljane

[imagebrowser id=77]

Žreb je določil, da naši v kvalifikacijah debatirajo z Romuni, Američani, Estonci, Slovaki, Nepalci, Irci ter ekipama Cipra in Hongkonga. Za preboj v osmino finala potrebujejo vsaj šest zmag. Že znane trditve, na katere so se ekipe pripravljale več mesecev, so: Podpiramo vojaško intervencijo v Somaliji, Vsaka država bi morala imeti pravico do jedrskega orožja, Zdravniki bi morali prijaviti znake nasilja v zakonu in Teroristom bi morali soditi na civilnih sodiščih.

Vsak dan sta dve debati, dopoldne na že znano trditev, popoldne pa na t. i. ‘impromptu’ debato, kar pomeni, da debaterji izvedo trditev na prvenstvu in imajo le 60 minut, da se pripravijo, brez pomoči mentorjev ali svetovnega spleta. Vsako debato ocenjujejo trije sodniki različnih narodnosti in spolov, s čimer poskušajo zagotoviti čim večjo objektivnost sojenja. Slovenske barve zastopajo profesorici Liana Miholič iz Ljutomera in Mateja Glušič Lenarčič z Gimnazije Celje – Center ter bivši debater Filip Dobranić, udeleženec treh svetovnih prvenstev.

V prvem tekmovalnem dnevu so naši debaterji premagali ekipi Romunije in Združenih držav Amerike.
Na sliki je slovenska ekipa z mentorico Bojano Skrt, sodnicama Matejo Glušič Lenarčič in Liano Miholič, v družbi gostiteljice, dr. Hayat Maraafi, in vodjo organizacijskega odbora Fiono Simon.

[singlepic id=1689 w=320 h=240 float=]

Pojdi na vsebino