Eko natečaj

KAKO VARČUJEMO Z ELEKTRIČNO ENERGIJO V ŠOLI, DOMA IN V PROSTEM ČASU

 Ali veste, da 100-vatna žarnica, ki gori pol dneva vse leto, porabi toliko energije, kot se je sprosti pri zgorevanju 200 kg premoga. Ko žarnica gori eno leto, gre v zrak 500 kg škodljivih plinov.

Vsak dan se prične z energijo. Energija je vse okoli nas. Dobimo jo od Sonca. Rastline le to pretvorijo v kemično energijo, ki je shranjena v hrani.

Da je za vzpon na hrib, potrebna energija, je vsakomur jasno. Kdor se navkreber odpravi s praznim želodcem, kmalu začuti, da mu zmanjkuje energije – tudi če ne ve, kaj je »energija«. Previdni hribolazec, se pravočasno oskrbi z energijo – si torej pred izletom napolni želodec s hrano ali pa hrano vzame s seboj v nahrbtnik.

Ko gori kos lesa, se nekaj njegove energije pretvarja v toploto in svetlobo. S to energijo se lahko ogrejemo, kaj skuhamo ali pa si svetimo.

Brez energije si v sodobnem svetu ne moremo predstavljati vsakdanjega življenja na Zemlji.

Povsod okoli sebe imamo naprave, ki za nas opravljajo najrazličnejša dela. Brez pripomočkov sodobne tehnologije si skoraj ne znamo predstavljati vsakdanjega življenja. Le še redka plemena, ki živijo odmaknjeno, niso odvisna od naprav na elektriko ali na različna sodobna goriva.

Velik del energije, ki jo rabimo, je v obliki elektrike. Z električno energijo si svetimo, se grejemo in z njo poganjamo najrazličnejše stroje in naprave. Skoraj si ne moremo predstavljati življenja brez elektrike. Že če je zmanjka le za nekaj ur, je lahko neprijetno, včasih celo nevarno.

Varčevanje z energijo in njena smotrna raba, se začne v naših glavah, z našim ozaveščanjem, da energija ni dana v neomejenih količinah.

V ta namen na naši šoli razpisujemo natečaj, KAKO VARČUJEMO Z ELEKTRIČNO ENERGIJO V ŠOLI, DOMA IN V PROSTEM ČASU.

Vse dijake in dijakinje splošne gimnazije, umetniške gimnazije in predšolske vzgoje vabimo, da izdelajo nalepke in/ali slogane za stikala na temo varčne rabe energije.

Svoje izdelke pošljite do petka, 24. 10. 2014, na elektronski naslov oziroma .

Pet najbolj domiselnih nalepk/sloganov bomo nagradili.

Koordinatorica EKOŠOLE:

Danica Centrih, prof.

 

 

Pojdi na vsebino