Kar 3 NAJ kratke zgodbe 2011

V petek, 2. decembra, smo v knjižnici razglasili zmagovalce letošnjega razpisa. Izmed devetih zgodb, ki so letos prispele na natečaj za NAJ zgodbo, sta dve izstopali zaradi inovativnosti motivov in kakovosti sloga. Ocenjevalki se kar nisva mogli zediniti, katera je boljša. Pa sva se odločili za salomonsko rešitev. Ne, knjižne nagrade nismo razpolovili, kot je nameraval Salomon, da bi rešil spor mater za otroka. Raje sva se odločili podeliti dve nagradi po najinem izboru in še eno po izboru dijakov.

Tako sva izbrali zgodbi Tisti torek … ali Očeta sem zatajila Lucije Cestnik (2. č) in Morje jeznih dežnikov Nastje Strnad (4. č).

Vsaka od teh zgodb ima svoje kvalitete, zato meniva, da si lahko delita zmago.

Prvo odlikuje spretno prehajanje z zunanjih na miselne motive, ki prevladajo, ter zanimiv problem odnosa med generacijami, v katerem se za bolj neodvisno, liberalnejšo, a tudi neodgovorno izkaže starejša. Problem spoznamo iz dveh zornih kotov –hčerinega in očetovega- in uvidimo, da stvari v življenju niso vedno enoznačne in preprosto določljive. Zgodba je zgrajena zelo inovativno in sodobno, slog je tekoč, ustreza motiviki in sporočilu.

Drugo zgodbo pa odlikuje ravno to, da je res zgodba; nekoliko romantična, zastrta pripoved o skrivnostni hiši s paviljonom na vrtu, ki  skriva svoje skrivnosti že v nenavadnem imenu Morje jeznih dežnikov. Želja, razkriti skrivnost paviljona, v pripovedovalki rase, ustrezno se stopnjuje pričakovanje bralca. Zgodba se v njuno obojestransko zadovoljstvo izteče v razkritje nekoliko melanholične, grenke skrivnosti, torej v učinkovit zaključek. Tudi slogovno v zgodbi prevladujejo epske prvine – opisi in pripoved, kar v večini zgodb pogrešamo.

Dijaki pa ste največ glasov namenili zgodbi Maše Bornšek (2. I) z naslovom Končno jaz.

Prav pa je, da razkrijemo še pisce preostalih zgodb: Jagodna polja (Laura Krajnc, 1. i), Krvava reka (Tamara Ibrić, 2. č), Sončkov zahod (Žan Plevnik, 4. i), Pismo tebi (Mateja Novak, 3. a), Konec (Lucija Cestnik, 2. č), Ujetnica bolečine (Maja Vodušek, 1. c).

Vsem trem dijakinjam čestitava in upava, da bo vsem piscem literatura ostala delček njihovega življenja.

Mentorici razpisa

Irma Vrečo, prof.

Tanja Tratenšek, prof.

[nggallery id=226]

Skip to content