Veselje do znanosti 2022

Na Gimnaziji Celje – Center se zavedamo, da se ne učimo le, da bi vedeli, temveč da bi svoje znanje znali koristno uporabiti. Izkušnje kažejo, da medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje prispevata k učinkoviti in kakovostni promociji znanosti, ki postaja tako bolj razumljiva za vse in spodbuja mlade k hitrejšemu usvajanju novih znanj ter hkrati veča željo po inovativnosti.

Da bi mladim naravoslovne znanosti čim bolj približali, v torek, 1. februarja 2022, ob 11. uri ponovno pripravljamo prireditev Veselje do znanosti, ki bo tudi letos v spletni obliki. Letošnja tema so Ženske v znanosti.

V uvodnem delu (11.00 – 12.00) bomo pripravili pogovor z uspešnimi slovenskimi raziskovalkami. V pogovoru, ki ga bo moderirala Maja Ratej (Frekvenca X, Val 202), bodo sodelovale vodje štirih oddelkov na Inštitutu Jožef Štefan, in sicer prof. dr. Milena Horvat – vodja Oddelka za znanosti o okolju, prof. dr. Dunja Mladenić – vodja Oddelka za umetno inteligenco, dr. Barbara Malić – vodja Oddelka za elektronsko keramiko in dr. Ingrid Milošev – vodja Oddelka za fizikalno in organsko kemijo. Pogovoru se bosta pridružili tudi dve naši bivši dijakinji, onkologinja dr. Nina Fokter Dovnik in Klavdija Bastl, študentka na Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Predstavile nam bodo svojo študijsko in poklicno pot in spregovorile tudi o izzivih in morebitnih ovirah.

V nadaljevanju (12.00 – 13.00) si bodo udeleženci ogledali posnetek gledališke predstave »Neustrašna raziskovalka – Marie Curie in radioaktivnost.« Predstava traja 55 minut.

Za zaključek pa bodo naši učitelji naravoslovnih predmetov za udeležence pripravili nabor zanimivih eksperimentov s področja kemije, biologije in fizike. Nekatere od njih boste po njihovih navodilih lahko izvedli tudi sami v svojem (domačem) okolju in tako odkrivali čarobnost in uporabnost naravoslovnih znanosti. Posnetki eksperimentov bodo dosegljivi na posebni spletni strani od 1. februarja dalje in jih boste lahko izvajali tudi kasneje.

Prijava poteka na naslovu:

Pojdi na vsebino