Teden zdravja 2019 na GCC

SUPER HRANA ZA MOŽGANE

1.-6. april 2019

Že tradicionalno prvi teden v aprilu na GCC posvečamo zdravju. Pa ne le za to, ker smo aktivni člani mreže Zdravih šol, ampak tudi kot Unesco šola, ki tako obeležuje svetovni dan zdravja 7. april. Vsako leto si postavimo drugačno temo in letošnje leto je to super hrana za možgane. Sledko in Dijaška skupnost sta se tako povezala z našo mlado raziskovalko Ano Čeperlin iz 2. c, ki pri izbirnem predmetu raziskovalno delo preučuje vpliv prehrane na kognitivne sposobnosti, ter z znano slovensko nutricionistko Mojco Cepuš (BEFIT), ki je za nas pripravila številne akcije, ki bodo ta teden potekale na šoli. Vabimo vas, da se jim pridružite.

V nadaljevanju najdete koledarček dogajanja v Tednu zdravja 2019, povezave do e-prijavnic za različne aktivnosti (rok: 28. 3. 2019), še posebej lepo pa vas vabimo, da NAJKASNEJE DO 25. 3. 2019 odgovorite na kratko anketo, ki jo najdete na povezavi https://forms.gle/w2EaF4khLM6dCKZR6 in na istem linku oddate tudi kakšno vprašanje za torkovo predavanje o super hrani.

Ponedeljek, 1. april 2019

Odprtje info točke in stojnice z živili, ki dobro vplivajo na naše možgane v 1. nadstropju (pred upravo). Na stojnici boste do konca tedna našli tudi zanimiva dejstva, opise in recepte.

Torek, 2. april 2019

07.05-07.50, plesna dvorana v kleti: MEDITACIJA s prof. Majdo Kamenšek Gajšek.

Naučiti se, kako meditirati, je nekaj najboljšega, kar lahko znate v življenju, saj imate moč, da sami bistveno okrepite svoje fizično in psihično zdravje

Največje število udeležencev je 20. Če bo prijav več, bomo ponudili še alternativne termine. Obvezne prijave na povezavi https://forms.gle/PXnTLPZqPdAh7ho38 do 28. 3. 2019.

11.30-13.00, šolska knjižnica: SUPER HRANA ZA MOŽGANE, predavanje nutricionistke Mojce Cepuš in njene ekipe iz podjetja BEFIT. Predavanja naj se udeleži vsaj po 1 predstavnik iz razreda oz. vsi zainteresirani dijaki. Ne pozabiti odgovoriti na anketo, ki jo najdete na povezavi https://forms.gle/w2EaF4khLM6dCKZR6 in postaviti kakšno vprašanje, ki vas zanima.  Rok za oddajo odgovorov: 25. 3. 2019.

Sreda, 3. april 2019

07.05-07.50, šolska knjižnica: MOČ JE V NAS SAMIH (zvočna kopel in aktivacija notranje moči) s prof. Barbaro E. Hernavs.

Današnji ritem šolskih in obšolskih obveznosti nam velikokrat preprečuje, da bi se zazrli sami vase, začutili potrebo po obnovitvi življenjske energije in prebudili vse tisto kar je dobro in vredno v nas. Mogoče tudi zaradi tega, ker ne vemo, kako to narediti, mislimo, da je to povsem nepotrebno in da preprosto nimamo časa še za kaj takšnega. Na našim srečanju bomo vadili preproste in osnovne tehnike dihanja, se prepustili blagodejnemu vplivu aromaterapije na naše telo, spodbujali točke »dobrega počutja« na glavi, dlaneh in stopalih ter se prepustili zvočni masaži s himalajskimi posodami in gongom. Vse čas pa bomo  uravnovešali  življenjsko energijo Či tudi z masažo po meredianih in vajami Či-gonga.

Največje število udeležencev je 10. Če bo prijav več, bomo ponudili še alternativne termine. Obvezne prijave na povezavi https://forms.gle/yMyyUvFik5GF3BGZ8 do 28. 3. 2019.

07.05-09.30: zdrav zajtrk v avli šole (Čokoladni chia  puding) – izkusite primer zdravega, energijsko polnega zajtrka, recept pa kmalu objavimo na Sledku.

10.30-11.10, stara telovadnica:  INTERVALNA VADBA s prof. Špelo Sešlar – ta sicer poteka vsako sredo, a za vse tiste, ki še niste poskusili oz. si niste upali poskusiti, je teden zdravja pravi čas, da to popravite in se razgibate tako, da boste s primerno prehrano zagotovili, da bodo vaši možgani delovali s polno močjo!

Četrtek, 4. april 2019

09.30-09.55 (3., 4. letnik), 10.20-10.45 (2. letnik), 11.10-11.35 (1. letnik): ZDRAVA MALICA V ŠOLSKI KANTINI; že tradicionalno ste ta dan vsi odjavljeni od redne šolske prehrane oz. imate čisto vsi (tudi tisti, ki ne malicate v šoli) možnost brezplačno zaužiti zdrav dopoldanski obrok. Na izbiro so trije različni meniji: topel mesni obrok (mesni polpeti z zelenjavo, rižota z grahom, solata), vegetarijanski obrok (mešana solata s pečena bučo v pečici, fižolom) in »suhi« obrok (polnozrnata tortilja s surovo zelenjavo). Tudi te recepte bomo objavili na Sledku.

Na zdravo malico se prijavite pri razrednih predsednikih (vpis v poseben seznam). Ti morajo prijave oddati prof. Marjani Turnšek NAJKASNEJE do 28. 3. 2019.

11.30-13.30, Savinjsko nabrežje-Mestni gozd-Polule: TEK TREH GIMNAZIJ; že tretjič zapored bo v Celju potekal rekreativni dogodek, ki bo povezal tri celjske gimnazije. Letošnje leto ga organizira GCC, prijave pa zbira prof. Špela Sešlar.

Petek, 5. april 2019

Zaprtje info točke in stojnice v 1. nadstropju, objava slastnih receptov in poročila na Sledku. Sodelovanje zasedbe The Šlagers na strokovnem posvetu o zdravju, ki ga NIJZ pripravlja v Narodnem domu Celje.

Sobota, 6. april 2019

Sodelovanje ekipe Zdrave šole GCC na občinskem dogodku ob svetovnem dnevu zdravja s stojnico v mestnem jedru (09.00-12.00) in nastopom pevke Ize Robavs in pianista Žiga Žvižeja na prireditvenem odru na Glavnem trgu (10.20). Vljudno vabljeni!

Pojdi na vsebino